Cuti-cuti Malaysia - IV


Destinasi: Kuala Selangor

24052009 - Bangun pagi gosok gigi cuci muka terus mandi...hehe~ =p
Hari yang cerah untuk jiwa yang suci~

Pagi.., keluar rumah ngan Faten n mak (mak Faten.., ok?)., pegi jenguk adik Faten kt SM Sains Kuala Selangor.. (eh, ye ke ten..?? heh~) Then, mak anta kami kat Bukit Malawati., sebab Faten mau ajak aku naek trem kt situ..hehe~ ( seb bek aku dtg.., kalo x ntah bile la ko nk nek trem tu ye ten..=p)

[Bukit Malawati Kuala Selangor]

Nilah tempat di mana kami menunggu ketibaan trem..( iye TREM bukan TREN ).. pelik jugak nape dorg panggil trem bukan tren..huhu trem tu ade dalam kamus dewan ke huh?? (ni kena tanye aina rai nih..die pakar bahasa..=p) aina..komen2..=p
Yg best nye tak lame nak tunggu trem neh.. tak macam tren KTM.., jenuh..! (eyh, marah plak awek abg KTM nnt..heh~)

Ni gambar trem sebenar yg kami naek..hehe~ siap ade num plat lagi..mmg suspek habes arr..heh~ tp kalo jumpe ngan jpj kompem kne saman neh..seat belt x dak..da lah pandu (perkataan aina rai..=p) laju..isk2~

Trem kosong..takdak orang nak naek ka???

Beberapa minit kemudian..barulah trem ni dipenuhi manusia..aih..brader neh smpat korek idung lagi..isk2~


Kami memilih untuk berada di seat kedua dari blakang.. alasan?? Senang nak skodeng orang..lagi satu kalo duk depan2 tak sempat nak menghayati alam sgt kot..huhu~

Kami diberhantikan di satu perhentian di mana makhluk dari spesis yg berbeza bermastautin di situ..

Inilah dia spesis yang aku maksudkan..aku namakan mereka onyet..kalo ramai onyets laa..huhu~

Mase nih dua ekor onyets nih sebok duk mencari kutu antara satu sama lain..nampak romantik gile..haha~ so sape2 yang rase kepala dia da menjadi habitat kutu tu bleh la kidnap onyet nih bawak balek umah untuk dibela..senang nanti nak carik kutu..huhu~

Hurm~ kat tempat kami diberhentikan tu mmg sangat banyak monyet (aku tak pasti la itu btol spesis monyet ke ape..huhu) Monyet kat sini jinak2 jugak laa dan sgt peka..huhu~ Kat situ gak ade jual kacang panjang untuk dibeli dan diberi makan kepada monyet-monyet di situ yang takde tanda2 bahawa perut diorang dah kenyang..huhu~ Aku teringat pesan mak aku., ‘kalau kita bagi haiwan makan., murah rezeki’ huhu~ =p Jadi aku pon mengambil keputusan untuk membeli seikat kacang panjang berharga seringgit (RM 1). Masa beli tu, budak yang jual tu ada pesan.,’ sorok2 sket kacang nih., jangan bagi monyet nampak.., nanti dia rampas.’ Owh..okay.! =)

Tak larat nak cerita panjang-panjang..tengok je la gambar-gambar nih..=)


Masa tengah sebok duk bagi monyet makan..monyet kat situ memang sangat tamak..huhu~ kalau nak selamat memang kena sorok kacang tu kalau tak nanti kena rampas ngan monyet., macam kes budak lam gambar kat atas nih.. habis seikat kacang dia kena curik ngan monyet..huhu~ kesian~

berebut-rebut nak makan kacang.. (aish~ cemana mamat belakang tuh bleh interprem plak nih., sape cameraman neh?? =p)

Jom ikut kami jalan-jalan kat Bukit Malawati..ayuh..!

rumah api.. (mercu tanda Bukit Malawati????)

zon selamat..( kurang monyet..huhu~)

meriam. semua meriam kat sana dicover dengan kain kuning. Tak tau lah kenapa tapi Faten kata sebab kuning kan warna di raja..huhu~ cuaca sangat panas ketika ini..huhu~

haa., agak2 korang ni ape plak?? huhu~ ni sebenarnya pemadam api beroda zaman dulu-dulu punya la kot.. benda ni ada kat depan muzium kalau tak silap..

lepas dah boring duk kat sini., kami tunggu next trem untuk ke destinasi seterusnya..huhu~

ni lah next destination kami., galeri ikan air tawar.. lupa plak nak bagitau., tiket naik trem ni RM2 tapi kalau nak masuk galeri ni tambah seringgit., so, RM2+RM1 = RM3..=) Sape yang beli tiket RM2 tak bleh masuk la galeri ni..

akuarium. ikan ape tah dalam ni..lupe dah..huhu~

lepas dah penat jalan-jalan n perut pon da lapar (duk sebok bagi monyet makan, perut sendiri kelaparan..huhu~), kami pu menunggu ketibaan trem untuk pulang..

sekian sahaja lah pengembaraan kami (ayat hiperbola..=p) ke Bukit Malawati..

to be continued.....

5 comments:

  1. haha~ hampeh punya entry..

    trem tu, aku x tau laa.. tp kalo tram, aku tau.. haha~ kalo x silap aku, tram tu cam ketapi tapi atas jalan raya.. tp still ada landasan laa.. biasanya, tempat yg common is melbourne.. ni 1st time aku dgr bukit melawati ada tram.. aku nak naik!!!

    pandu ke drive? bukan sama je ke?? aku ni keturunan melayu.. jadi guna bahasa ibunda laa.. pandu!!! :P

    to ck: jaga diri elok2 bila ke indonesia.. pastikan ko pulang berseorangan ye.. jgn bawak balik mamat indon ye.. tapi kalo yg handsome tu, dibolehkan laa.. haha~

    to faten: ku mahu naik tram juga.. bila laa leh pegi rumah faten ni ye?? sigh~

    ReplyDelete
  2. -->`Aainaa Nur Raihana Abdullah : owh..tram ye aina..mungkin tram tu dimelayukan kot..hehe~ naiklah..bagi makan monyet..=p aina pandu.. aku drive..=p i'Allah aina..mane bleh pulang besorgn..dtg 13org pulang mestilah 13 jugak..huhu~ bile nk ajak pegi umah aina plak..??=)

    ReplyDelete
  3. amboi cik bahirah.........
    sakan !!!!!!!!!!!
    bawak2 la pulang ke negeri tercinta....
    balek2!!!!

    ReplyDelete
  4. aina, habaq la bila nak mai. aina kn bz, faten okey je. hehe

    ck sgt berani bg monyet2 tu mkn. aku tgk pon takut2 berani je. hoho

    ReplyDelete
  5. -->cik yana:udah pulang mbak yana..=p kapan mau men netball?? hehe~

    ReplyDelete