Ahjumma. =)

[baby gurl..no name. any suggestion???]
ehem2..hurm~ khamis lepas, dengan rasmi nya aku dah dapat title 'makcik' (isk..tak glamer la plak..and nampak tua plak..huhu~)
akak aku da selamat melahirkan anak pertamanya kat hosp K.Tganu..baby gurl.., ok..!huhu~
anak sedare first nih.., so sangatlah excited..!!huhu~
according to my mum, akak aku slow progression masa nak lahirkan baby gurl nih..dat's why kena hantar gi KT. since umah aku kat dungun, sepatutnye bleh lahirkan kat dungun je..hurm~ tapi takpe lah sebab baby nak lahir kat KT kan..huhu~
hujung minggu nih sebenarnye da plan baek punya..! ingat nak balek umah.., nak jumpa baby..huhu~ lagipun baru je abis posting psychiatry..so, rase takde masalah kot kalo nak balek jenguk baby sattt..tp yg sedihnya baby tamau jumpe makcik die plakk..haih~ awatnya baby??malu kat cik irah ka??
baby sbenanye kena tahan kat wad kat KT tuh..mula2 katanye sebab ada lendir kat tekak..my mum kata mungkin kena pneumonia kot..hurm~
kata doc, mungkin kena tahan dalam seminggu sebab skang nih baby diberi antibiotic.
huhu~ akak aku kata kalo balek pon tak bleh tengok baby sebab mak n ayah dia je bleh masuk..huhu~ (takkan nak blagak jadi mak baby plak..isk~) owh lupe.., nenek baby pon bleh masuk gak..tupun lepas pakai uniform nurse dia..huhu~ Ma...Ma.. =p
hurm~ hopefully, baby cepat2 bleh balek rumah and membesar dengan sihat..insyaAllah~
cik irah tak saba nak jumpe kamu lorhh~ (T_T) get well soon ya..! =)
*maseh mencari nama yang seswai untuk baby panggil..tamau makcik..nampak tua n tak glamer..!haha~ ahjumma mungkin..??ahaks~

It's the climb..!


I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head
saying"You'll never reach it"
Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking
But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high
There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb
The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking
I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going
And I, I got to be strong
Just keep pushing on
'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!
Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith

...The Northern Experience

erm.., pagi tadi akhirnya berjaya gak men'jogging'kan diri dengan Dila. at last, im sweating.!haha~ setelah berkurun lama tak mengerahkan kaki untuk berlari...hurm~

teringat masa turun Kedah hari tu (setelah bertahun lama tak menjejakkan kaki ke Kedah..huhu), sempat buat morning walk kat tasik Bandar Darul Aman (BDA) with Syifa'. tamau cerita panjang..jom layan...~ =)

-BDA-
-nice view of da lake-

kata cik Peah, kat sini ada air pancut tertinggi kat asia tenggara kot..huhu~ malangnya time aku datang tu dia tak pasang air pancut tu. kata syifa', kalau pasang air pancut tu memang habis basah orang-orang sekitar tasik tu sebab air pancut dia sangat tinggi. hurm~~ teringin nak tengok..(*_*)

erm.., kat tasik ni ada trek jogging..jauh jugak laa..nak tau berapa km untuk buat pusingan satu tasik ni???jom ikut aku n Syifa' buat morning walk ye..walk je tau..tak yah jog..nanti pancit..huhu~
jalan...
punya jalan....
punya jalan........
akhirnya sampai lah ke check point pertama..huhu~
1000 meter pertama..owh yeahhh~~ (masih bersemangat untuk posing..=p)
meneruskan perjalanan...
jalan lagi...
jalan lagi...
dan lagi........
akhirnya tiba ke check point ke dua. =)
1500 meter...yeay..!! (huhu~ ini acara faveret zaman sekolah dulu nih... 1500m. ngee~ =) )
yuk..jalan lagiii...
sampei ke check point ke3..haih~ bila nak habis satu round nih??? =[
2000m. Syifa' dah mla tunjukkan simptom2 kepanatan tuh...=p
sikit lagi Ipa'..! jom continue lagi...
dan
akhirnya
sampai la ke final destination.
2500m. fuhh..jalan pun semput beb..!! so, satu round tasik ni is equal to 2500m. hehe =) memang sweating habis..!!
kalau pergi waktu pagi, jogging je la aktiviti kat tasik ni..kalau pergi sebelah petang lain plak aktivitinya.
hari sebelumnya, aku, Syifa n Awa (adik Syifa') pergi ke tasik ni di sebelah petang.
nak tau kami buat ape??
zaaasssss~
hurm..kami naik benda alah ni haa..ape tah namenye..boat ye???iya-iya lah~ best mengayuh di tengah2 tasik nih..=) (teringat masa pergi Lake garden kat Taiping dulu...hurm~)
kami bukan naik berdua je tau..tapi bertiga...ngeee~ sharing is caring kan...??=p dah lupa la berapa harga naik benda ni per person.
struggling untuk ambik gambar bertiga..huhu~ sape nak tolong ambik gambar kami kat tengah2 tasik nih..haish~ (isk, tali kuning ni spoiler tul..=( )

lepas dah penat mengayuh sambil bagi makan ikan kami pun beransur pulang..tapi sebelum tu sempat pekena cendoi pulut dulu kat tepi tasik ni b4 balik..hehe~
sangat best..!!
tenkiu Ipa' n Awa! \(*,*)/


Selamat Hari Lahir

-16 Julai 2009-

..Allah blessed you..
--Happy Birthday--

- with lurve \(>,<)/ -


Selamat berjuang..! =)

[ Perjuangan by Saff One]

Perjuangan itu gerun dan mengerikan
Hebat dan dasyat menggerunkan hati
Bagi mukmin di sini harga dan nilainya
Perjuangan itu bagai sampan di laut
Di atas lapang tiada perlindungan
Di bawa air melambung dan menggulung
Menongkah gelombang yang datang melanda
Kiri kanan depan dan belakang
Angin yang menderu tidak tahu bila datang
Hujan badai yang datang menyerang
Bak singa yang lapar yang garang
Kadang-kadang terdampar di batu karang
Penumpang menerima nasib berlainan
Ada yang jatuh ada yang tenggelam
Yang pandai berenang berpaut ke sampan
Ada yang berjaya berenang ke tepian
Sekali lagi dia melayar sampan
Walau pelayaran mungkin tidak berjaya
Namun harapnya hanya pada yang esa
" selamat berjuang..and never give up..!"
*kat Jenan dulu dak2 nasyid slalu sgt nyanyi lagu nih..huhu~ besh.. \(*,*)/ rindu nak dengar dak2 nasyid bernasyid kat skolah...=)

S.A.B.A.R. sabar!

"Bersabarlah (hai Muhammad) dan tiadalah kesabaranmu itu melainkan dengan pertolongan Allah dan janganlah kamu bersedih hati terhadap (kekafiran) mereka dan janganlah kamu bersempit dada terhadap apa yang mereka tipu dayakan." An Nahl :127

Untuk kamu Cik Zulaika. =)

sewaktu berkunjung ke Jogja Jun yang lalu.., aku berkesempatan jumpa cik Zulaika (mmg dah plan nak jumpe sbenarnye..huhu~) thanks a lot to my dear Zulaika yang sanggup merajinkan diri berkunjung ke Jogja untuk beberapa ketika..jauh tu.. Surabaya-Jogjakarta 5 hours naik train tau..
[aih..ade aura2 plak..tangan tremor ke zue???=p]


jumpa pun dah malam ye Zue.. yang kecewanya ingatkan kalau dia tumpang bilik aku kat Vidi hotel tu tak kena bayaran apa2..tup2 kena bayar plak sebab hotel tu kire per person kot..(haih~ mcm kes desa gak., even 4org duduk bilik double, desa akan charge setiap orang lam bilek tuh..oopss, condemn desa plak..=p)


sempat lah gosip2 sket ngan Zue malam tuh sampai tertido..masing2 penat kan..hurm~ esoknya plak pagi2 buta aku da kena kuar nak g explore candi..huhu Zue plak terpaksa beransur pulang sbab esoknya ade kelas plak..
[iklan adabi]

to Zulaika: tenkiu sgt2 trun jogja..walopun smpat jumpe kejapp je..huhu~
to encik aiman: timekaseh sbab merajinkan diri teman zulaika yew.. (zue, kapan kita ketemu d m'sia plak yew..???=) )
[last pic]

n all those pisc 4u Zulaika..sori lmbt coz aku bru dpt pics nih..=) n buat tatapan cik Hazirah juge.. (homework dia untuk saye..ngeee~)

Masih belum terlambat.. =)

ehem..ehem..

way to witness hari berbahagia Sal n Syazwan..=)

28 Jun yang lalu.., Sabeelah n Syazwan telah selamat melansungkan majlis perkahwinan mereka di Sungai Petani, Kedah dengan penuh gilang-gemilang. cheewahh.. Rasanya masih belum terlambat untuk aku ucapkan TAHNIAH..!! (takpelah ucap banyak kali pun.. kan2..heh~)
driver kami yang bertauliah dan meriah..cik Peah.
penyambut tetamu
dewan yang tersergam indah tempat berlansungnya majlis gilang-gemilang. =)
the family.
rombongan cik Peah. kami antara yang terawal..=)
pengantin senyum kegembiraan..=)

berjalan di karpet merah.
di meja santapan.

rakan seperjuangan yang turut sama memeriahkan majlis.

kami semua mendoakan semoga kalian berdua berbahagia hingga ke akhir hayat... (*_*)


haih.., lepas ni sape plak nak ikut jejak Sal n Syazwan ye?? Mungkin cik Yana kot..sbab aritu die pegang jambangan bunga yang Sal pegang..huhu~ =p Jaga2 ye Cik Yana..=p

Jogja Juni '09 - TK Masyithoh 1

12 Juni 2009

hari ni kami akan melihat dan membantu (apa yang patut) kegiatan puskesmas (pusat kegiatan masyarakat). hurm~

kat sini jam 5pagi dah boleh solat subuh. jam 6pagi dah cerah..huhu~ kami (ceweks) breakfast di hotel (sebab dah memang termasuk dalam pakej..huhu~). breakfast pagi ni ialah nasi yang berwarna kuning+tempe+telur. n tidak dilupakan.., 'krupuk' yang memang dah jadi satu kepastian dalam menu kat sini. huhu~



selesai breakfast., langsung ke UGM dengan menaiki taksi..=) (taksi kat sana semua kereta mewah2 beb..!!huhu~)

salah satu taksi yang menarik perhatianku..huhu~ (mungkinkah kerana warnanya??atau pemandunya??? =p)

menanti ketibaan orang-orang penting sebelum bertolak ke puskesmas.
cowoks breakfast di kafe UGM.



sedikit perbincangan sebelum bertolak.


selesai semuanya., kami bertolak dari UGM ke puskesmas piyungan



taklimat sebelum memulakan kegiatan.

kegiatan bermula..



lokasi pertama: TK Masyithoh 1

kami disambut dengan meriah oleh kanak-kanak dari TK Marsyithoh 1. sangat kagum dengan mereka. kecik-kecik pun boleh main band dengan power..!! cayalah..! (kalau nak dibandingkan dengan kanak-kanak tadika di Malaysia..,hurm~~~ (--,) )



menyertai karyawan puskesmas. masa ni kakitangan puskesmas tengah bagi ceramah (ceramah kew??huhu~) tentang gizi seimbang kepada kanak-kanak ni.



di kelas sebelah pulak, dokter gigi ni tengah tunjuk cara-cara gosok gigi dengan betul. (sama macam kat Malaysia gak.., cara gosok gigi tidak berbeza okeh??cuma kat sana, toothbrush dipanggil sikat gigi..huhu~)
kanak-kanak ni semua aktif-aktif belaka. sentiasa bagi respond pada dokter gigi kat depan..cayalahh..!



sekarang masa untuk gosok gigi..ya anak-anak, ambil sikat gigi masing-masing..yuk kita gosok gigi..huhu~



gosok jangan tak gosok..huhu~ tomeynye budak nih..=)




selesai kegiatan., bergambar kenangan bersama kakitangan puskesmas


bersama tenaga pengajar TK Masyithoh 1


selesai sudah kegiatan di TK Masyithoh 1...

Jogja Juni '09 - Jogja kini pasti.! =)

11 Juni 2009

Mimpi kini jadi kenyataan.. =)

juz arrived at Adisutjipto Airport, Yogyakarta.


'bandara' means airport.



screening yukk..! =p




Alhamdulillah., kami semua dah selamat sampai.,(kami disambut oleh 2 orang students Malaysia yang study di Universitas Gadjah Mada;Tony n Faris) malangnya....
...bekalan ubat-ubatan dan peralatan perubatan untuk tujuan misi telah ditahan oleh pihak kastam. =( (seb bek brg2 ni semua akn guna pd 16hb..masih punya masa untuk berjuang utk dpt blk brg2 yg ditahan nih..insyaAllah..hidup MESAT..!!=)






kat dalam bas yang menjemput kami. on da way nak dinner.. masa kat dalam bas, Faris berkongsi sedikit pantang larang (cheewahh..=p) sepanjang berada di Indonesia amnya, Jogja khususnya..huhu~


Antara words yang dilarang di sini:
  • seronok ( kalau tak silap maksudnya agak lucah..hurm~)
  • kahwin (means having sex. so use 'nikah' instead of 'kahwin')
  • indon (penghinaan bagi indonesia..yup.)
hurm~ itu je la yg aku ingat kot..huhu~


tak lama kemudian., tibalah kami di sebuah restoran..

-Foodfezt-

restoran ni rasanya restoran yang 'standard' gak la kot..huhu~ sebab scenery kat situ chantek..huhu~
guys.


gurls..,with Faris.


yuk., order makanan..! jom tengok menu..


susahnya nak order makanan..huhu~ sebabnya tak tau camana la rupa makanan tu sebenarnya..huhu~ and some words yang digunakan kat sini tak sama dengan yang kita guna kat Malaysia.. Antaranya:
  • cumi is sotong

  • sirsak is durian belanda

  • semangka is tembikai

  • aqua is air mineral


hurm~ tu lah sedikit sebanyak words yang berbeda..huhu~



disebabkan dah tak tau sangat nak order ape..,


aku just order nasik goreng ayam+sirsak..=) (tlg rasa bg pihak Faten..huhu~) yang bestnya., kalau makan kat sana selalunya dia akan bagi 'krupuk' (lebih kurang mcm kropok jugak laa..huhu~ yang kat dalam bekas hijau tu ye kawan2..hehe~)





minuman kami; dari kiri sirsak-lupa-lupa-lupa-soda gembira.




makannn yukkk..!!!




nanad posing before balik..hehe~




selesai dinner, kami dibawa ke tempat penginapan..guys di homestay and gurls, prof Mohtar n Muadz di Hotel Vidi 1.




ceweks + Prof + Muadz

our room; dila n nanad-ckb n baiti

tiba di hotel, kami cuma sempat solat. selesai solat kami terus bersiap untuk ke Alun-alun Selatan.

-Alun-alun Selatan @ Alun-alun Kidul @ Alkid-

dah agak lewat sebenarnya kami tiba di sana.. sebelum ke sana kami dipesan supaya bawa kain untuk tutup mata,, (jeng..jeng..jeng..nak ajak maen nenek2 ka..??=p)
On da way ke sana, Aisyah(student Malaysia UGM) mula crite apa yg bakal di buat di sana nanti. Ada dua pokok besar kat sana, pohon beringin kalau tak silap. menurut mitos (hanya sekadar mitos okeh..!!) sesiapa yg berjalan sambil tutup mata dan dpt lalu di antara dua pokok tu dianggap org yg suci (define suci..haha~ bak kate aisyah..suci hatinya...tp diingatkan skali lagi ini adalah mitos semata-mata okeh..!) mengikut kepercayaan juga, sesiapa yg main tipu (curik2 tengok., or tak tutup mata dgn betul) mungkin akan nampak benda2 yang tak patut dilihat..contohnya..??huhu~ tak tau la saye...=p tapi tak tau lah sejauh mana kebenarannya.. kalau berani cubalah main tipu..huhu~ =)aku dan teman-teman elektif tak melepaskan peluang untuk mencuba bukan kerana percaya tapi sekadar suka-suka..rugi datang jauh-jauh tapi tak cuba, ntah bila lagi boleh sampai alun-alun nih..
Memang ramai orang berkunjung ke tempat ni termasuklah orang indonesia sendiri..lagipun nak ke tempat ni tak perlukan bayaran..(owh, Cuma perlu bayar parking..di indonesia once u park ur vehicles u’ve to pay..x kesah la kat mane2 tmpat pon..restoran ke..mane2 lah..) n kalau nak sewa kain penutup mata pon boleh, rp 3000 kalo x silap. Seronok gak main2 kat sini..hehe~

hehe~aku berada di zon selamat..

sekian sahaja untuk hari ini..hehe~ (tak tau lah bila bleh update da next story..=( tahun 4 bakal bermula..huhu~ )

*alun-alun = lapangan

*waktu yang terpapar dalam gambar adalah waktu Malaysia. waktu di Indonesia minus 1 hour.=)