Jogja Juni '09 - Jogja kini pasti.! =)

11 Juni 2009

Mimpi kini jadi kenyataan.. =)

juz arrived at Adisutjipto Airport, Yogyakarta.


'bandara' means airport.



screening yukk..! =p




Alhamdulillah., kami semua dah selamat sampai.,(kami disambut oleh 2 orang students Malaysia yang study di Universitas Gadjah Mada;Tony n Faris) malangnya....
...bekalan ubat-ubatan dan peralatan perubatan untuk tujuan misi telah ditahan oleh pihak kastam. =( (seb bek brg2 ni semua akn guna pd 16hb..masih punya masa untuk berjuang utk dpt blk brg2 yg ditahan nih..insyaAllah..hidup MESAT..!!=)






kat dalam bas yang menjemput kami. on da way nak dinner.. masa kat dalam bas, Faris berkongsi sedikit pantang larang (cheewahh..=p) sepanjang berada di Indonesia amnya, Jogja khususnya..huhu~


Antara words yang dilarang di sini:
  • seronok ( kalau tak silap maksudnya agak lucah..hurm~)
  • kahwin (means having sex. so use 'nikah' instead of 'kahwin')
  • indon (penghinaan bagi indonesia..yup.)
hurm~ itu je la yg aku ingat kot..huhu~


tak lama kemudian., tibalah kami di sebuah restoran..

-Foodfezt-

restoran ni rasanya restoran yang 'standard' gak la kot..huhu~ sebab scenery kat situ chantek..huhu~
guys.


gurls..,with Faris.


yuk., order makanan..! jom tengok menu..


susahnya nak order makanan..huhu~ sebabnya tak tau camana la rupa makanan tu sebenarnya..huhu~ and some words yang digunakan kat sini tak sama dengan yang kita guna kat Malaysia.. Antaranya:
  • cumi is sotong

  • sirsak is durian belanda

  • semangka is tembikai

  • aqua is air mineral


hurm~ tu lah sedikit sebanyak words yang berbeda..huhu~



disebabkan dah tak tau sangat nak order ape..,


aku just order nasik goreng ayam+sirsak..=) (tlg rasa bg pihak Faten..huhu~) yang bestnya., kalau makan kat sana selalunya dia akan bagi 'krupuk' (lebih kurang mcm kropok jugak laa..huhu~ yang kat dalam bekas hijau tu ye kawan2..hehe~)





minuman kami; dari kiri sirsak-lupa-lupa-lupa-soda gembira.




makannn yukkk..!!!




nanad posing before balik..hehe~




selesai dinner, kami dibawa ke tempat penginapan..guys di homestay and gurls, prof Mohtar n Muadz di Hotel Vidi 1.




ceweks + Prof + Muadz

our room; dila n nanad-ckb n baiti

tiba di hotel, kami cuma sempat solat. selesai solat kami terus bersiap untuk ke Alun-alun Selatan.

-Alun-alun Selatan @ Alun-alun Kidul @ Alkid-

dah agak lewat sebenarnya kami tiba di sana.. sebelum ke sana kami dipesan supaya bawa kain untuk tutup mata,, (jeng..jeng..jeng..nak ajak maen nenek2 ka..??=p)
On da way ke sana, Aisyah(student Malaysia UGM) mula crite apa yg bakal di buat di sana nanti. Ada dua pokok besar kat sana, pohon beringin kalau tak silap. menurut mitos (hanya sekadar mitos okeh..!!) sesiapa yg berjalan sambil tutup mata dan dpt lalu di antara dua pokok tu dianggap org yg suci (define suci..haha~ bak kate aisyah..suci hatinya...tp diingatkan skali lagi ini adalah mitos semata-mata okeh..!) mengikut kepercayaan juga, sesiapa yg main tipu (curik2 tengok., or tak tutup mata dgn betul) mungkin akan nampak benda2 yang tak patut dilihat..contohnya..??huhu~ tak tau la saye...=p tapi tak tau lah sejauh mana kebenarannya.. kalau berani cubalah main tipu..huhu~ =)aku dan teman-teman elektif tak melepaskan peluang untuk mencuba bukan kerana percaya tapi sekadar suka-suka..rugi datang jauh-jauh tapi tak cuba, ntah bila lagi boleh sampai alun-alun nih..
Memang ramai orang berkunjung ke tempat ni termasuklah orang indonesia sendiri..lagipun nak ke tempat ni tak perlukan bayaran..(owh, Cuma perlu bayar parking..di indonesia once u park ur vehicles u’ve to pay..x kesah la kat mane2 tmpat pon..restoran ke..mane2 lah..) n kalau nak sewa kain penutup mata pon boleh, rp 3000 kalo x silap. Seronok gak main2 kat sini..hehe~

hehe~aku berada di zon selamat..

sekian sahaja untuk hari ini..hehe~ (tak tau lah bila bleh update da next story..=( tahun 4 bakal bermula..huhu~ )

*alun-alun = lapangan

*waktu yang terpapar dalam gambar adalah waktu Malaysia. waktu di Indonesia minus 1 hour.=)

No comments:

Post a Comment