bersawang..!!!


huh~ havent blogging 4 almost 2 months i guess.

arini bukak blog..juz nak cuci2 sawang sket..huhu~

latest update: currently posted in paediatrics wards.

nothing much to say., walopon da lame x blogging.,

juz remember dat im still ALIVE ohh~

=)

closer by joe inoue

ENJOY..!!


English Version

You've gotta be extra careful with the things that are close and dearest to you

You know the closer you get to something

The tougher it is to see it

Explain to me all my happiness

That you just experienced by my side

Or maybe you're so blessed in ways that

You can't even remember it all

That you are standing here with me

That you live and breathe and see and feel

They're all little miracles and wonder

Just by themselves.

You've gotta be extra careful with

The things that are close and dearest to you

You know the closer you get to something

The tougher it is to see it

You know the closer you get to something

The tougher it is to see it

And I'll never take it for granted

It's fine to say "Never give up"

Say "Keep chasing your dreams on

But the more time you spend talking big

The less you get done with life

I'll let that handful of courage in my heart

Help me survive another day

And I'll never take it for granted

Let's go!


Ingatan buat diriku yang sering terlupa.

[view from my room. im lovin' it!]

dalam kehidupan seharian kadang2 tanpa sedar kita asyik kejar yg duniawi je
sampai lupa kita kat dunia ni sementara je
akhirat kelak yang kekal abadi

Keberkatan.

-click for larger view-
copy from http://mind-perception.blogspot.com/ (tq aina =) )

mungkin ni lah yg orang kata berkat dengar cakap mak ayah..hurm~

rasenye ramai yg enter medical school sbab 'mum n dad want me 2 b a doctor'.

huhu~ (m i 1 of them..???maybe.......=p)

tp walaupon masuk medical school sbab mak @ ayah suruh, belajarlah ngan ikhlas ye..

barulah bley berjaye..

insyaAllah~



*proud 2 b his student..! \(*_*)/

Disappointment. =(


smlm on call ngan Hanis.
hari ni dpt msg takde ward round.
9am got class pasal Lumbar Puncture.
around 8:40 got msg bagitau kena pegi ICU.
rupa2 nya kena masuk Operation Theatre (OT).
(sgt excited bcoz ni my first tym nak masuk OT.huhu~)
nak masuk OT, u've 2 change ur cloth.
memang tak bleh pakai baju yg bawak dari luar.
tudung pun sama.
kena pakai tudung yg blum dipakai.
huhu~
aku sangat lah 'perak' n 'jakun' nak pakai baju nak masuk OT nih.
so, tadi dapat la belajar pakai baju OT, cap, mask.
siap ada 'tudung' OT lagi.
huhu~

['tudung', mask n cap]


sangat lah lame bersiap nak masuk OT.

(first tym kan...huhu~)

da siap dressing sume, bergeraklah ke OT 15.

unluckily, tak dapat masuk tgk operation tym tu.

sebab Dr mintak 2 org je masuk.

ye la, mane bley masuk ramai2 beb..!

haih~

bejalanlah kami (my grup members) keluar dari OT dgn penuh kekecewaan..

(akulah terutamanya..huhu~)

[walking out. Full of disappointment]

tahniah buat aina yg berpeluang assist da operation.
(sgt jeles sama kamu lorh~~ =p)


Ahjumma. =)

[baby gurl..no name. any suggestion???]
ehem2..hurm~ khamis lepas, dengan rasmi nya aku dah dapat title 'makcik' (isk..tak glamer la plak..and nampak tua plak..huhu~)
akak aku da selamat melahirkan anak pertamanya kat hosp K.Tganu..baby gurl.., ok..!huhu~
anak sedare first nih.., so sangatlah excited..!!huhu~
according to my mum, akak aku slow progression masa nak lahirkan baby gurl nih..dat's why kena hantar gi KT. since umah aku kat dungun, sepatutnye bleh lahirkan kat dungun je..hurm~ tapi takpe lah sebab baby nak lahir kat KT kan..huhu~
hujung minggu nih sebenarnye da plan baek punya..! ingat nak balek umah.., nak jumpa baby..huhu~ lagipun baru je abis posting psychiatry..so, rase takde masalah kot kalo nak balek jenguk baby sattt..tp yg sedihnya baby tamau jumpe makcik die plakk..haih~ awatnya baby??malu kat cik irah ka??
baby sbenanye kena tahan kat wad kat KT tuh..mula2 katanye sebab ada lendir kat tekak..my mum kata mungkin kena pneumonia kot..hurm~
kata doc, mungkin kena tahan dalam seminggu sebab skang nih baby diberi antibiotic.
huhu~ akak aku kata kalo balek pon tak bleh tengok baby sebab mak n ayah dia je bleh masuk..huhu~ (takkan nak blagak jadi mak baby plak..isk~) owh lupe.., nenek baby pon bleh masuk gak..tupun lepas pakai uniform nurse dia..huhu~ Ma...Ma.. =p
hurm~ hopefully, baby cepat2 bleh balek rumah and membesar dengan sihat..insyaAllah~
cik irah tak saba nak jumpe kamu lorhh~ (T_T) get well soon ya..! =)
*maseh mencari nama yang seswai untuk baby panggil..tamau makcik..nampak tua n tak glamer..!haha~ ahjumma mungkin..??ahaks~

It's the climb..!


I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head
saying"You'll never reach it"
Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking
But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high
There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb
The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking
I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going
And I, I got to be strong
Just keep pushing on
'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!
Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith

...The Northern Experience

erm.., pagi tadi akhirnya berjaya gak men'jogging'kan diri dengan Dila. at last, im sweating.!haha~ setelah berkurun lama tak mengerahkan kaki untuk berlari...hurm~

teringat masa turun Kedah hari tu (setelah bertahun lama tak menjejakkan kaki ke Kedah..huhu), sempat buat morning walk kat tasik Bandar Darul Aman (BDA) with Syifa'. tamau cerita panjang..jom layan...~ =)

-BDA-
-nice view of da lake-

kata cik Peah, kat sini ada air pancut tertinggi kat asia tenggara kot..huhu~ malangnya time aku datang tu dia tak pasang air pancut tu. kata syifa', kalau pasang air pancut tu memang habis basah orang-orang sekitar tasik tu sebab air pancut dia sangat tinggi. hurm~~ teringin nak tengok..(*_*)

erm.., kat tasik ni ada trek jogging..jauh jugak laa..nak tau berapa km untuk buat pusingan satu tasik ni???jom ikut aku n Syifa' buat morning walk ye..walk je tau..tak yah jog..nanti pancit..huhu~
jalan...
punya jalan....
punya jalan........
akhirnya sampai lah ke check point pertama..huhu~
1000 meter pertama..owh yeahhh~~ (masih bersemangat untuk posing..=p)
meneruskan perjalanan...
jalan lagi...
jalan lagi...
dan lagi........
akhirnya tiba ke check point ke dua. =)
1500 meter...yeay..!! (huhu~ ini acara faveret zaman sekolah dulu nih... 1500m. ngee~ =) )
yuk..jalan lagiii...
sampei ke check point ke3..haih~ bila nak habis satu round nih??? =[
2000m. Syifa' dah mla tunjukkan simptom2 kepanatan tuh...=p
sikit lagi Ipa'..! jom continue lagi...
dan
akhirnya
sampai la ke final destination.
2500m. fuhh..jalan pun semput beb..!! so, satu round tasik ni is equal to 2500m. hehe =) memang sweating habis..!!
kalau pergi waktu pagi, jogging je la aktiviti kat tasik ni..kalau pergi sebelah petang lain plak aktivitinya.
hari sebelumnya, aku, Syifa n Awa (adik Syifa') pergi ke tasik ni di sebelah petang.
nak tau kami buat ape??
zaaasssss~
hurm..kami naik benda alah ni haa..ape tah namenye..boat ye???iya-iya lah~ best mengayuh di tengah2 tasik nih..=) (teringat masa pergi Lake garden kat Taiping dulu...hurm~)
kami bukan naik berdua je tau..tapi bertiga...ngeee~ sharing is caring kan...??=p dah lupa la berapa harga naik benda ni per person.
struggling untuk ambik gambar bertiga..huhu~ sape nak tolong ambik gambar kami kat tengah2 tasik nih..haish~ (isk, tali kuning ni spoiler tul..=( )

lepas dah penat mengayuh sambil bagi makan ikan kami pun beransur pulang..tapi sebelum tu sempat pekena cendoi pulut dulu kat tepi tasik ni b4 balik..hehe~
sangat best..!!
tenkiu Ipa' n Awa! \(*,*)/


Selamat Hari Lahir

-16 Julai 2009-

..Allah blessed you..
--Happy Birthday--

- with lurve \(>,<)/ -


Selamat berjuang..! =)

[ Perjuangan by Saff One]

Perjuangan itu gerun dan mengerikan
Hebat dan dasyat menggerunkan hati
Bagi mukmin di sini harga dan nilainya
Perjuangan itu bagai sampan di laut
Di atas lapang tiada perlindungan
Di bawa air melambung dan menggulung
Menongkah gelombang yang datang melanda
Kiri kanan depan dan belakang
Angin yang menderu tidak tahu bila datang
Hujan badai yang datang menyerang
Bak singa yang lapar yang garang
Kadang-kadang terdampar di batu karang
Penumpang menerima nasib berlainan
Ada yang jatuh ada yang tenggelam
Yang pandai berenang berpaut ke sampan
Ada yang berjaya berenang ke tepian
Sekali lagi dia melayar sampan
Walau pelayaran mungkin tidak berjaya
Namun harapnya hanya pada yang esa
" selamat berjuang..and never give up..!"
*kat Jenan dulu dak2 nasyid slalu sgt nyanyi lagu nih..huhu~ besh.. \(*,*)/ rindu nak dengar dak2 nasyid bernasyid kat skolah...=)

S.A.B.A.R. sabar!

"Bersabarlah (hai Muhammad) dan tiadalah kesabaranmu itu melainkan dengan pertolongan Allah dan janganlah kamu bersedih hati terhadap (kekafiran) mereka dan janganlah kamu bersempit dada terhadap apa yang mereka tipu dayakan." An Nahl :127

Untuk kamu Cik Zulaika. =)

sewaktu berkunjung ke Jogja Jun yang lalu.., aku berkesempatan jumpa cik Zulaika (mmg dah plan nak jumpe sbenarnye..huhu~) thanks a lot to my dear Zulaika yang sanggup merajinkan diri berkunjung ke Jogja untuk beberapa ketika..jauh tu.. Surabaya-Jogjakarta 5 hours naik train tau..
[aih..ade aura2 plak..tangan tremor ke zue???=p]


jumpa pun dah malam ye Zue.. yang kecewanya ingatkan kalau dia tumpang bilik aku kat Vidi hotel tu tak kena bayaran apa2..tup2 kena bayar plak sebab hotel tu kire per person kot..(haih~ mcm kes desa gak., even 4org duduk bilik double, desa akan charge setiap orang lam bilek tuh..oopss, condemn desa plak..=p)


sempat lah gosip2 sket ngan Zue malam tuh sampai tertido..masing2 penat kan..hurm~ esoknya plak pagi2 buta aku da kena kuar nak g explore candi..huhu Zue plak terpaksa beransur pulang sbab esoknya ade kelas plak..
[iklan adabi]

to Zulaika: tenkiu sgt2 trun jogja..walopun smpat jumpe kejapp je..huhu~
to encik aiman: timekaseh sbab merajinkan diri teman zulaika yew.. (zue, kapan kita ketemu d m'sia plak yew..???=) )
[last pic]

n all those pisc 4u Zulaika..sori lmbt coz aku bru dpt pics nih..=) n buat tatapan cik Hazirah juge.. (homework dia untuk saye..ngeee~)

Masih belum terlambat.. =)

ehem..ehem..

way to witness hari berbahagia Sal n Syazwan..=)

28 Jun yang lalu.., Sabeelah n Syazwan telah selamat melansungkan majlis perkahwinan mereka di Sungai Petani, Kedah dengan penuh gilang-gemilang. cheewahh.. Rasanya masih belum terlambat untuk aku ucapkan TAHNIAH..!! (takpelah ucap banyak kali pun.. kan2..heh~)
driver kami yang bertauliah dan meriah..cik Peah.
penyambut tetamu
dewan yang tersergam indah tempat berlansungnya majlis gilang-gemilang. =)
the family.
rombongan cik Peah. kami antara yang terawal..=)
pengantin senyum kegembiraan..=)

berjalan di karpet merah.
di meja santapan.

rakan seperjuangan yang turut sama memeriahkan majlis.

kami semua mendoakan semoga kalian berdua berbahagia hingga ke akhir hayat... (*_*)


haih.., lepas ni sape plak nak ikut jejak Sal n Syazwan ye?? Mungkin cik Yana kot..sbab aritu die pegang jambangan bunga yang Sal pegang..huhu~ =p Jaga2 ye Cik Yana..=p

Jogja Juni '09 - TK Masyithoh 1

12 Juni 2009

hari ni kami akan melihat dan membantu (apa yang patut) kegiatan puskesmas (pusat kegiatan masyarakat). hurm~

kat sini jam 5pagi dah boleh solat subuh. jam 6pagi dah cerah..huhu~ kami (ceweks) breakfast di hotel (sebab dah memang termasuk dalam pakej..huhu~). breakfast pagi ni ialah nasi yang berwarna kuning+tempe+telur. n tidak dilupakan.., 'krupuk' yang memang dah jadi satu kepastian dalam menu kat sini. huhu~



selesai breakfast., langsung ke UGM dengan menaiki taksi..=) (taksi kat sana semua kereta mewah2 beb..!!huhu~)

salah satu taksi yang menarik perhatianku..huhu~ (mungkinkah kerana warnanya??atau pemandunya??? =p)

menanti ketibaan orang-orang penting sebelum bertolak ke puskesmas.
cowoks breakfast di kafe UGM.



sedikit perbincangan sebelum bertolak.


selesai semuanya., kami bertolak dari UGM ke puskesmas piyungan



taklimat sebelum memulakan kegiatan.

kegiatan bermula..



lokasi pertama: TK Masyithoh 1

kami disambut dengan meriah oleh kanak-kanak dari TK Marsyithoh 1. sangat kagum dengan mereka. kecik-kecik pun boleh main band dengan power..!! cayalah..! (kalau nak dibandingkan dengan kanak-kanak tadika di Malaysia..,hurm~~~ (--,) )



menyertai karyawan puskesmas. masa ni kakitangan puskesmas tengah bagi ceramah (ceramah kew??huhu~) tentang gizi seimbang kepada kanak-kanak ni.



di kelas sebelah pulak, dokter gigi ni tengah tunjuk cara-cara gosok gigi dengan betul. (sama macam kat Malaysia gak.., cara gosok gigi tidak berbeza okeh??cuma kat sana, toothbrush dipanggil sikat gigi..huhu~)
kanak-kanak ni semua aktif-aktif belaka. sentiasa bagi respond pada dokter gigi kat depan..cayalahh..!



sekarang masa untuk gosok gigi..ya anak-anak, ambil sikat gigi masing-masing..yuk kita gosok gigi..huhu~



gosok jangan tak gosok..huhu~ tomeynye budak nih..=)




selesai kegiatan., bergambar kenangan bersama kakitangan puskesmas


bersama tenaga pengajar TK Masyithoh 1


selesai sudah kegiatan di TK Masyithoh 1...